אודות שבי שומרון בעבר

לא ניתן להבין את הישוב שבי שומרון מבלי להכיר את ההיסטוריה העשירה של המקום שהשאירה מזכרות לאורך כשלושת אלפי שנים. מאחרי כל אבן בשבי שומרון ובמרחב העוטף אותה ישנם פיסות של היסטוריה המספרות את סיפורה העשיר של ארץ ישראל, החל מהעיר שומרון, עיר הבירה של ממלכת ישראל, הנמצאת במרחק נגיעה מהישוב ועד לתחנת הרכבת למרגלות הישוב, בה חנן פורת יצק את סמל שיבת ישראל למרחבי השומרון, לראשונה מאז ימי גלות אשור.

מיקום הישוב שבי שומרון

הגבעות עליהן שוכנות שבי שומרון ושרידי העיר שומרון חולשות על הציר הראשי ששימש לאורך כל ההיסטוריה כמעבר מרכזי בישראל ובשומרון בפרט, מסלול שככל הנראה עבר אברהם בדרכו לארץ, ודרכו הלך יוסף לדותן. אז כמו היום מהווים שבי שומרון ועתיקות העיר כנקודה מרכזית לשליטה במרחב.

שומרון בירת ממלכת ישראל

על הגבעה הסמוכה נמצאת העיר שומרון, שעל שמה נקרא הישוב וכל חבל הארץ. את העיר שומרון הקים עמרי מלך ישראל והיא עמדה על תילה כעיר הבירה של ישראל עד לחורבנה בידי אשור. בין העתיקות ניתן להצביע על ארמון המלך עמרי ומיקום קברו של אחאב. ממצא נוסף הוא אוצר חרסי השומרון, שנחקר בידי ד”ר אריה בורשטיין, תושב שבי שומרון, שמכיל תיעוד משמות הערים הישראלים ששילמו מס לעיר הבירה ומהווה עדות חד משמעית לישוב היהודי במרחב.

סבסטיה

לאחר חורבנה הוקמה העיר שומרון מחדש כעיר הלניסטית בידי אלכסנדר מוקדון. העיר קבלה תנופת בנייה בימי הורדוס והוא ששינה את שמה לסבסטיה. בתקופות אלו עיקר תושבי האזור היו חיילים ולאחר מכן היא יושבה בידי שומרונים. במרחב שבי שומרון פזורות מערות קבורה מתקופה זו ולמרגלות הישוב ישנו בית כנסת שומרוני “אל-חירבא” שעוטר בפסיפס יפיפה.

דיר-אל לוז

בגבעה למרגלות מגדל המים ישנם שרידי חירבת אל-לוז, שכנראה שימש בתקופה הביזנטית כמפעל גדול מימדים ליצור שמן. מלבד הכמות הגדולה של שברי החרס במפוזרים באזור, ניתן לראות גם אבן ריחיים גדולת מימדים, עמוד, מערות מים וגתות חצובות בסלע.

הבסיס הירדני

המבנים הקדומים ביותר שעדיין נמצאים בשימוש שייכים לבסיס ירדני שהוקם על הגבעה והמפקדה הראשית עודנה בשימוש בידי הישיבה, מלבד זאת ניתן להכנס לבית התפילה והבונקר הירדני. מחוץ לגדרות הישוב ניתן להבחין בשרידי תעלות השמירה שחפרו החיילים.

בסיס התותחנים

לאחר מלחמת ששת הימים הפך הבסיס הירדני לבסיס חל חיל התותחנים. המזכרת המרכזית שנותרה מאותה התקופה היא התותח של שבי שומרון שניצב בכיכר הראשית.

העליה לסבסטיה

למרגלות הישוב נמצאת תחנת הרכבת המפורסמת בה צולם חנן פורת בעליה לסבסטיה. התחנה שימשה את מסילת ברזל החיג’אזית אשר חיברה בעבר את דמשק עם מכה ושלוחה שלה הגיע לחיפה. לאחר הפעם השמינית בה עלו משפחות חברי הגרעין למקום, נחתם הסכם בין המתנחלים לשר הביטחון שמעון פרס, המאשר להם להתיישב במחנה הצבאי.

דור המייסדים

היישוב שבי שומרון הוקם בחג הסוכות תשל”ח, ספטמבר 1977, ע”י גרעין משפחות דתיות שרובן הגיעו מאזור נתניה והסביבה. בימים הראשונים התגוררו באוהלים לצד החיילים, כשהילדים התרוצצו לרגלי החיילים ויחדיו השתמשו ברזיות הצבאיות. מאז צמח הישוב למצב כיום בו הוא מכיל משפחות רבות ומגוונות, מוסדות חינוך, ישיבות, מדרשת טיולים, בתי הארחה ותעשייה מקומית.

מבט לעתיד

שבי שומרון ממשיכה בעשיה ונמצאת בתנופת בניה. בתקופה האחרונה הושלמו מספר פרויקטים של פיתוח ובניה פרטיים, ובמקביל ישנם פרויקטים חדשים בשלבי פיתוח שונים. מלבד תנופת הבניה, הישוב ממשיך לפתח את הזיקה שלו למרחב ולגדול הן בפן הפיזי והן בפן התודעתי כדי לחזור ולמלא את מקומו כישוב המייצג את בירתה של השומרון.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *